Daarom is reinigen van zonnepanelen zo belangrijk

zonnepanelen zonne-energie reinigen

Net zoals de rest van uw woning, dienen ook uw zonnepanelen te worden schoongemaakt. Dat reiniging van zonnepanelen niet nodig is omdat de regen ze schoon spoelt is een fabel. Natuurlijk wordt een deel van de viezigheden eraf gespoeld, maar dat is niet schoon genoeg om de panelen optimaal te laten werken.

Waarom zonnepanelen reinigen?

Door verschillende invloeden in de buitenlucht wordt er vuil op de zonnepanelen opgebouwd. Denk hierbij aan zand, vogelpoep en fijne stofdeeltjes uit de lucht. Dit heeft een direct effect op het functioneren van de panelen. Het rendement kan hierdoor wel tot 10% verminderen!

Wanneer controleren?

Controleer eenmaal in het kwartaal uw zonnepanelen en bekijk of een reinigingsbeurt nodig is. Vaak kunt u dit zien aan de dofheid van de panelen of aan de onderkant (het ophopen van vuil). Het begin van de lente is een goede periode om uw zonnepanelen van een check te voorzien, omdat de seizoenen met de meeste zonuren (lente en zomer) aanbreken.

Hoe schoonmaken?

Zijn de panelen toe aan een schoonmaakbeurt? Dan kan je er voor kiezen om de zonnepanelen zelf schoon te maken. Voor het reinigen van zonnepanelen gelden enkele regels om beschadigingen te voorkomen. Sommigen zijn voorzien van speciale vuil afstotende laag, waardoor deze absoluut niet gereinigd mogen worden met reguliere zeep! Daarnaast is het belangrijk dat er geen krassen op de panelen komen, dus gebruik geen schuurspons of hogedrukspuit. Een zachte borstel en kalkvrij water zijn de beste middelen voor een optimaal en schoon resultaat.

Wat is de meerwaarde?

Wanneer zonnepanelen een aantal maanden tot jaren niet zijn gereinigd, gaat er rendement verloren. Door ze te laten reinigen kun je het rendement verhogen met 3-5%. Dit wil je toch niet laten liggen? Daarbij is het belangrijk om te weten dat plaatsen die geen zonne-energie kunnen opvangen, door de aanwezigheid van vuil, schade aan kunnen richten aan de goede zonnecellen. De plaatsen die wel zonne-energie kunnen opvangen kunnen namelijk oververhit raken en daardoor blijvend beschadigen.

Wanneer je de reiniging van zonnepanelen uitbesteedt aan een professioneel bedrijf, zoals schoonmaakbedrijf Cleanwash Groningen, dan weet je zeker dat de reiniging goed gebeurd. Daarnaast behouden de panelen hun rendement en blijven ze een goede investering. Tot slot is het natuurlijk ook een risico om het dak op te gaan. Wij beschikken over professionele hulpmiddelen waardoor wij op een veilige manier de zonnepanelen kunnen reinigen.

 

Blauw Bubbels Vierkant Wit

Laat u verrassen!

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwsberichten en verrassende kortingen? Schrijf u dan in en ontvang elk kwartaal de nieuwste informatie van schoonmaakbedrijf Cleanwash Groningen.

U heeft zich succesvol ingeschreven!

Share This