Zelf je eigen zeep maken? Zo doe je dat.

Tegenwoordig zijn we steeds vaker op zoek naar alternatieven voor de dingen die in de winkel liggen. We bakken ons eigen brood, we verbouwen onze eigen groenten en sommige creatievelingen maken zelfs eigen meubels. In deze blog leggen we je uit hoe jij je eigen vloeibare handzeep kan maken. Goedkoop en duurzaam. Wie wil dat nu niet?

Waarom zelf zeep maken?

De enige vraag is: waarom niet? Door het volgen van het onderstaande recept ben je eindelijk af van al die zeepresten, als bad- en hotelzeepjes. Opgeruimd staat netjes, toch? Daarnaast is het een kortdurend klusje om de lekkerste handzeep te krijgen, die je ook nog eens de geur kan geven die jij lekker vindt. Een duurzaam en goedkope manier en het kan ook een leuk klusje zijn om te doen.

Ingrediënten voor vloeibare zeep

  • Zeepresten (ongeveer 50 gram)
  • Water
  • Etherische oliën (bijvoorbeeld lavendel of vanille)
  • Rasp of aardappelschilmesje
  • Mengkom
  • Staafmixer
  • Leeg jampotje of handpompje (verkrijgbaar bij Xenos)

Dit recept is voor meer zeep dan dat er in een handpompje past, dus het is aan te raden er meer van aan te schaffen!

Heb je geen restzeep, maar wil je toch graag zelf vloeibare zeep maken? Koop dan een paar goedkope zeepjes in de winkel. Niet zo duurzaam, maar minstens zo leuk!

De bereidingswijze

Verzamel alle zeepreseten en rasp ze fijn. Fijnhakken met een aardappelschilmesje is ook een mogelijkheid. Gebruik hierbij geen blender, omdat er anders de mogelijkheid is dat er zeep achter blijft en de smoothie de volgende keer naar zeep smaakt. Doe de zeepresten in een mengkom en breng 1,5 liter water aan de kook. Giet het water over de stukjes zeep, voeg eventueel etherische oliën toe en laat het staat totdat het water lauw is geworden. Mix het mengsel daarna goed met de staafmixer zodat het een dun mengsel is wat door een handpompje heen kan. Vul de jampotjes en handpompjes met de zeep en het is klaar voor gebruik.

De mogelijkheden zijn eindeloos

De mogelijkheden voor het zelf maken van zeep zijn eindeloos. Van harde handzeep tot aan wasmiddel, het is allemaal mogelijk. Voor de geïnteresseerden onder ons hebben we hieronder een video toegevoegd waarin wordt uitgelegd hoe je harde zeep kan maken. Veel plezier!

Blauw Bubbels Vierkant Wit

Laat u verrassen!

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwsberichten en verrassende kortingen? Schrijf u dan in en ontvang elk kwartaal de nieuwste informatie van schoonmaakbedrijf Cleanwash Groningen.

U heeft zich succesvol ingeschreven!

Share This